پارکینسون ؛ علائم و عوارض

upload_Multimedia_pics_1386_10_Health_3

چاپ

بیماری پارکینسون اختلالی است که بر سلول‌های عصبی یا نورون‌ها در بخشی از مغز که حرکات عضلات را کنترل می‌کند، اثر می‌گذارد.

در بیماری پارکینسون سلول‌های عصبی که یک ماده شیمیایی ناقل عصبی به نام دوپامین تولید می‌کنند، می‌میرند یا به درستی کار نمی‌کنند. دوپامین به طور طبیعی پیام‌عصبی را منتقل می‌کند که به هماهنگ‌کردن عضلات کمک می‌کنند.در حال حاضر معلوم نیست که چه عاملی باعث آسیب‌دیدن این سلول‌ها می‌‌شود.

علائم پارکینسون

پارکینسون بر اساس دو علامت یا بیشتر از چهار علامت اصلی بیماری مشخص می‌شود. ارتعاش و لرزش دست و پا در حالت استراحت، کندی حرکات، سختی و خشک شدن دست و پا و بدن و نداشتن تعادل این چهار علامت اصلی را تشکیل می‌دهند.

در مراحل اولیه بیماری پارکینسون، ارتعاش اندام ملایم و معمولا در یک طرف بدن وجود دارد و احتیاجی نیز به درمان ندارد اما با پیشرفت پارکینسون فردی که دست لرزان خود را در جیب یا پشت خود پنهان می‌کند یا چیزی را برای کنترل ارتعاش مدام در دست می‌گیرد، دیگر قادر به پنهان کردن لرزش های شدید اندام به ویژه به هنگامی که می‌خواهد تمرکز بیشتری به خود دهد نیست.

بیمار ممکن است در اوایل، بیماری  پارکینسون را با لرزش دست و پا یا با ضعیف شدن حرکت احساس کند و دریابد که انجام هر کاری بیشتر از حد معمول طول می‌کشد و یا اینکه سختی و خشک شدن حرکت دست و ضعف تعادل را تجربه می‌کند.

اولین علائم  پارکینسون مجموعه‌ای متفاوت از ارتعاش،  سفت شدن عضلات و تعادل ضعیف هستند. معمولاً علائم پارکینسون ابتدا در یک سمت بدن پدیدار می‌شوند و با گذشت زمان به سمت دیگر هم راه پیدا می‌کنند.

تغییراتی در حالت صورت و چهره روی می‌دهد، از جمله ثابت شدن (fixation) حالت صورت (ظاهراً احساسات کمی بر چهره نمایان می‌شود) و یا حالت خیرگی چشم (به دلیل کاهش پلک زدن).

علاوه بر این‌ها، خشک شدن شانه یا لنگیدن پا در سمت تحت تاثیر قرارگرفته عوارض دیگر (عادی) بیماری پارکینسون است.

افراد مسن ممکن است نمایان شدن یک به یک این نشانه‌های پارکینسون را به تغییرات افزایش سن ربط بدهند، ارتعاش را به عنوان “لرزش” بدانند، برادیکنسیا را به “آرام شدن عادی” و سفت شدن عضلات را به “آرتروز” ربط بدهند.

حالت قوز کمر بیماری پارکینسون را هم خیلی از این افراد به سن یا پوکی استخوان (osteoporosis) ربط می‌دهند.

هم بیماران مسن و هم بیماران جوان ممکن است بعد از بیش از یک سال که با این عوارض روبرو بوده‌اند برای تشخیص بیماری پارکینسون به پزشک مراجعه کنند

عوارض پارکینسون

عوارض‌ احتمالی‌ بیماری پارکینسون عبارتند از:

زوال‌ عقل‌
پنومونی‌ ( ذات‌الریه )
یبوست‌ شدید
احتباس‌ ادرار ناشی‌ از داروهای‌ تجویز شده‌ برای‌ درمان‌ پارکینسون
افتادن‌ و بروز شکستگی‌ استخوان
ناتوانی‌

مرکز جامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی افتخار دارد که با استفاده از جدیدترین و پیشرفته ترین دستگاه ها از جمله دستگاه تحریک مغناطیسی مغز( TMS) تا کنون درمان های موفقی را در اختیار کلیه بیماران عزیز از جمله مبتلایان به پارکینسون قرار داده است.

برای آشنایی با درمان‌ پارکینسون بر روی لینک کلیک کنید

منبع : همشهری آنلاین   ویکی پدیا    دانشنامه رشد

 

دکتر علی فرخانی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
آدرس : اصفهان، خیابان شمس آبادی، چهارراه قصر، روبروی بانک ملت، مجتمع پزشکی قصر، طبقه زیرزمین