تشخیص کمردرد

کمردرد+717

چاپ

با کمر درد خود با احتیاط برخورد کنید و گرنه عواقب بیشتر و وخیم تری در انتظار شماست.

تقریبا هر کسی کمر درد را در طول زندگی خود تجربه می کند. شاید بعد از یک اسباب کشی یا ورزش های سنگین یا حتی یک فعالیت ساده به کمر درد دچار شده اید و اکنون مجبورید در خانه استراحت کنید و از کار و زندگی عقب بمانید.

این کمر درد ها ممکن است به علت یک تصادف ناگهان شدت پیدا کند یا ممکن است کم کم و در طول چند ساعت شدت آن زیاد شود در بیشتر موارد کمر درد نتیجه کشش یا پیچش نا خواسته است در بیشتر موارد با ۲ تا ۶ هفته درمان می تواند درمان شود . و همینطور تشخیص صحیح کمر درد می تواند در آرام کردن آن نقشی اساسی ایفا نماید.

تشخیص کمردرد

از آنجا که علت کمر درد بسیار پیچیده است اغلب تشخیص دقیق آن به دشواری صورت می گیرد و همیشه جهت تشخیص علت کمر درد نیاز به عکس برداری نمی باشد . در مواردی که مشکوک به صدمات استخوانی مثل صدمه به مهره ها در اثر ضربه، پوکی استخوان یا سرطان هستید عکس برداری می تواند مفید باشد. ولی عکس ها بافت های نرم عضله و رباط ها و دیسک ها را نشان می دهند .

توصیه « ام .آر . آی » زمانی که تصمیم به جراحی داریم و یا در تشخیص علت دردهای بهبود ناپذیر ، انجام می شود . انجام ام .آر .آی برای فتق دیسک کمر ضروری نیست؛ زیرا درمان را تغییر خواهد داد.

بیش از %۹ کمر دردها با گذشت زمان و یا با انجام فعالیت بدنی بهبود می یابند و تصویر برداری به ندرت مورد نیاز است . انجام تصویر برداری و بررسی های آزمایشگاهی در اغلب کمر دردها غیر ضروری هستند . این روش ها بیشتر برای بیمارانی توصیه می شوند که دارای شرایط زیر باشند :

- کمر درد بیش از ۴ هفته به طول بیانجامد .

- ضربه ی شدیدی به کمر فرد وارد آمده باشد .

- فرد مبتلا به پوکی استخوان بوده و یا به مدت طولانی از کورتیکواستروئیدها استفاده کرده باشد .

- فرد مبتلا به کمردرد بیش از ۷۰ سال سن داشته باشد.

- فرد  مبتلا به کمردرد قادر به کنترل ادرار و مدفوع خود نباشد.

معمولا با یک بررسی پزشکی گسترده و آزمایش های فیزیکی می توان هرگونه وضعیت خطرناک یا پیشینه خانوادگی که ممکن است با کمر درد ارتباط داشته باشد را مشخص ساخت. بیمار به بیان شروع، محل، شدت درد و طول دوره ی آن، محدودیت های حرکتی، پیشینه ی مشکلات قبلی و یا هر شرایطی که ممکن است با کمردرد ارتباط داشته باشد می پردازد.

پزشک کمر را بررسی کرده و آزمایش هایی را برای تعیین علت کمر درد و اتخاذ روش مناسب درمان انجام می دهد . ممکن است از بیمار خونگیری به عمل آید . همچنین ممکن است برای بررسی احتمال تومورها یا سایر منابع درد از کمر او عکسبرداری شود .

پرتونگاری با اشعه ی X، MRI و CT اسکن معمولا برای تشخیص علت کمر درد در کوتاه مدت به کار نمی روند . این عکسبرداری ها عموما طبیعی هستند و مشکلی را در رابطه با کمردرد نشان نمی دهند . برای مثال، مشاهده دیسک مصدوم در افراد مبتلا به کمر درد شایع است، ولی با این حا ل افراد زیادی وجود دارند که علیرغم آسیب دیدگی دیسک هیچگونه دردی را در کمر خود احساس نمی کنند ، بنابراین نمی توان گفت که تخریب دیسک علت کمر درد است. آگاهی داشتن و مشورت کردن درباره ی این مشکلات می تواند اضطراب و ناراحتی بیمار مبتلا به کمردرد را کاهش داده و آن را قابل تحمل سازد .

  • خواننده گرامی :

پیشنهاد می شود مطالب زیر را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه “کمردرد” مطالعه فرمایید

  • چاقی و کمردرد

  • شنا و کمردرد

  • درمان فیزیوتراپی کمردرد

 

دکتر علی فرخانی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
آدرس : اصفهان، خیابان شمس آبادی، چهارراه قصر، روبروی بانک ملت، مجتمع پزشکی قصر، طبقه زیرزمین